home » ouderschap na scheiding » scheidingsbemiddeling » het scheidingsproces

Het scheidingsproces

Wanneer de beslissing is gevallen om te gaan scheiden, is er sprake van verlies, rouw en afscheid nemen van een toekomst samen. Niemand treedt in het huwelijk met een scheiding voor ogen. Maar soms loopt het leven anders dan je gewild of gepland had en is het beter als ieder zijn of haar eigen weg gaat.

Het scheidingsproces leidt tot de ontbinding van het huwelijk. Voor het zover is, moeten er afspraken worden gemaakt om de praktische, juridische en financiele afwikkeling van de relatie te regelen. Doel van de mediationgesprekken is, dat jullie die afspraken samen maken. Ik, als mediator, begeleid jullie daarbij.

Emoties mogen er zijn

Emoties spelen een grote rol bij het scheiden. De emoties mogen er tijdens de mediationgesprekken zijn en komen daar ook aan de orde. Pas als op dat punt een beetje rust en acceptatie is ingetreden, ontstaat er ruimte om over de zakelijke gevolgen te praten en beslissingen te nemen.

Samen afspraken maken

De afspraken die jullie maken, gaan over de zakelijke en praktische gevolgen van de scheiding zoals wie in het huis gaat wonen en hoe eventueel spaargeld wordt verdeeld. Deze afspraken moeten voldoen aan de wettelijke regels en normen. Binnen de kaders van de wet zoeken we naar oplossingen die voor alle betrokkenen acceptabel en uitvoerbaar zijn.

Het is de bedoeling om te komen tot afspraken die passen bij jullie en jullie situatie en waar jullie beiden zowel zakelijk als emotioneel achter kunt staan. Als dat in redelijk goed overleg kan gaan, met respect voor elkaar, leggen jullie zo een goede basis voor je leven na de scheiding. 

Juridisch advies

Als jurist begeleid ik jullie bij het maken van afspraken die passen bij de wettelijke regels. Voor het maken van alimentatieberekeningen en het geven van fiscaal advies werk ik samen met een vakspecialist.

Het scheidingsconvenant

De door u samen gemaakte afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Dit is een rechtsgeldige overeenkomst die, samen met een verzoekschrift en eventueel een ouderschapsplan, ingediend wordt bij de rechtbank.

 

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer

Familie-zaken.nl maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden. Ook maakt deze site gebruik van Google Analytics en AddThis. Lees hier meer over cookies.