Het ouderschapsplan

Als jullie besluiten te scheiden, ontstaat er een nieuwe situatie voor het gezin en iedereen eromheen. Jullie beëindigen de relatie die je als partners had. Maar het belangrijkste dat jullie hebben, zijn niet de zakelijke of geldelijke belangen, maar de kinderen die jullie samen hebben. Hun belangen worden behartigd via het ouderschapsplan.

Wat staat er in?

Het ouderschapsplan bevat de afspraken die jullie als ouders hebben gemaakt over de zorg voor jullie kinderen. Het is echt een plan, dat is toegespitst op jullie situatie, op jullie leefsituaties en op jullie kinderen. Een ouderschapsplan geeft jullie zakelijk en emotioneel handvatten om alles wat met de opvoeding van de kinderen te maken heeft zo goed mogelijk te regelen. Voor hen en voor jullie zelf.

Het plan gaat niet alleen over de praktische zorg voor de kinderen en het regelen van vakanties, maar ook over het vaststellen en invullen van de normen en waarden die hen jullie mee willen geven, ook al wonen zij in twee huizen. Moeten muziekles en kerkbezoek wellicht ook een plekje krijgen in het plan? En welke andere zaken vinden jullie wezenlijk voor het geluk van jullie kinderen, ook op momenten dat zij bij de andere ouder zijn?

In het ouderschapsplan moet in ieder geval zijn opgenomen:

  • Hoe jullie als ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen
  • Hoe jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld schoolkeuze
  • Hoe jullie de kosten van het kind of de kinderen en de eventuele alimentatie voor de kinderen verdelen
  • Wat de wensen van de kinderen zijn.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Voor zowel uw kinderen als uzelf is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijke afspraken te maken. Ik help u daarbij door te zorgen dat alle onderwerpen die geregeld moeten worden aan bod komen. Ik structureer de gesprekken en help jullie om de afspraken te maken die het beste bij jullie en jullie kinderen passen.

Daarnaast voer ik een gesprek met jullie kinderen, hiermee wordt voldaan aan de wettelijke eis om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Maar een andere heel belangrijke reden is, om hen de gelegenheid te geven te vertellen hoe zij de nieuwe situatie zien. Ook is er voor hen de mogelijkheid om deel te nemen aan een KIES-groep.

Het ouderschapsplan

Het ondertekende ouderschapsplan wordt met het echtscheidingsverzoek en het echtscheidingsconvenant meegestuurd naar de rechtbank. Tegelijkertijd is het de basis voor jullie nieuwe ouderschap, na de scheiding.

Realiseer je wel, dat situaties zullen veranderen. Je kunt veel bespreken maar de toekomst niet voorspellen. Het is bijna onvermijdelijk dat jullie in de toekomst nog eens samen om tafel zullen gaan zitten, omdat de omstandigheden vragen om aanpassingen in het ouderschapsplan.

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer

Familie-zaken.nl maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden. Ook maakt deze site gebruik van Google Analytics en AddThis. Lees hier meer over cookies.